Os actuais subsistemas de sibilantes nas falas do val do río Ellas ou de Xálima e as dificultades para a súa normativización conxunta - Costas González, Xosé-Henrique (Limite. Revista de estudios portugueses y de la lusofonía, 2022)
No val do Ellas (noroeste de Cáceres) existen dous subsistemas desibilantes nas falas galego-portuguesas alí empregadas: o valverdeiro,sen fonemas sonoros, e o mañego-lagarteiro, con algún fonema ealófonos sonoros. Neste traballo descríbense os fonemas e os sonsexistentes nos dous subsistemas e analízase as dificultades para aescrita unificada das tres variedades no eido das sibilantes.